zondag 26 mei 2019

Volodymyr Kurylenko

De Russische knopaccordeon (bajan) brengt uiteenlopende genres overtuigend tot klinken, zeker als het instrument bespeeld wordt door de Oekraïense musicus Volodymyr Kurylenko (1973). De Limburgse Stichting Desna nodigt hem regelmatig uit voor een concertbezoek aan ons land, en kon in 2011 een nieuw, op maat gesneden instrument voor hem laten bouwen in een Moskou’s atelier.

Met veel gevoel en virtuositeit vertolkt hij werken uit de rijke slavische bajanliteratuur (Y. Derbenko, Vlasov, Chernikov). Verder horen we Bach en Tsjaikowski in transscripties voor bajan, en ook ‘lichter’ werk, zoals de (jazz)musette en de tango van Piazzolla. Na de pauze voegt Anna Janssen zich bij hem, bekend van Klezmergroep Mejoeches. Zij spelen onder meer Oekraïense volksmelodieën.  

Kurylenko maakte naam als gast op onder meer Jazz Maastricht Masters, de heropening van Theater Carré en op verschillende internationale festivals.

Ook speelde hij op ‘Vrije Geluiden’, het muzieklaboratorium van de vpro.

Ondanks de successen hiér vindt hij steeds zijn weg terug naar Oekraïne, waar hij zich sterk maakt voor het behoud van het culturele erfgoed, met name dat van de authentieke bajancultuur. Dit doet hij onder meer door het (vrijwillig) geven van concerten, zoals op scholen en zorgcentra, door het produceren van cd’s en video’s van collega-bajanspelers en het verspreiden van muziekpartituren. Ook verzamelt hij volksliederen uit de dorpen en legde daarmee een traditie vast, die op het punt staat te verdwijnen.

 

 

Aanvang 15:00
Entreeprijs 12,50
Website van Volodymyr Kurylenko